Baolderse Kook

Geschiedenis Baolderse Kook
Deze lekkernij met ingrediënten van eigen bodem is ter ere van het 25-jarig bestaan van Stichting Volksfeesten, tijdens de Volksfeesten in 2002, gepresenteerd.

Wat er aan vooraf ging
Bij Baolderse Kook dacht iedereen tot die tijd al gauw alleen aan de Baarlose Vastelaovend(carnavals)vereniging "De Kook". Over hoe de Baarlonaren aan deze bijnaam zijn gekomen doen verschillende verhalen de rondte. Het meest aannemelijke is dat bewoners van de andere kant van de Maas Baarlonaren deze naam hebben gegeven. Vroeger groeide op de Baarlose maasoevers voornamelijk boekweit. Boekweit was in die tijd een product dat veel gegeten werd in de vorm van in de pan gebakken koeken. Achter de akkers met boekweit woonden dus de bakkers en de eters van de "Kook". Deze bijnaam hebben de Baarlonaren altijd gekoesterd. Toen de Baarlose carnavalsvereniging in 1958 opnieuw werd opgericht werd als naam "De Kook" gekozen.
Veel dorpen en steden in binnen- en buitenland hebben hun eigen koek of gebak. Om lekker zelf op te eten, om in huis te halen als er bezoek komt of om mee te nemen als presentje.

De naam Baolderse Kook is een begrip in Baarlo, maar zeker ook in de regio. Trakteren op een lekker stukje Baolderse Kook is echter niet eenvoudig. De kook in haar oorspronkelijke vorm is een soort van pannenkoek gemaakt van boekweitmeel, gebakken in reuzel en geserveerd met een flinke lepel stroop.
Zo uit de pan zeker niet te versmaden, maar géén ideaal product om te serveren bij de koffie of mee te nemen als cadeautje of souvenir.

Voorgeschiedenis
In de aanloop naar haar 25-jarig bestaan nam Stichting Volksfeesten Baarlo het initiatief om te komen tot een nieuwe, alternatieve Baolderse Kook, die men tijdens het jubileum wilde presenteren. Een Kook voor bij de koffie, een ideaal relatiegeschenk, een lekker souvenir voor de toerist. De ontwikkeling van een Baolderse Kook. Eenvoudiger gezegd dan gedaan. Waar begin je. Als eerste werden een aantal uitgangspunten bepaald. Het moest een ambachtelijk product worden met respect voor traditie, een aantrekkelijke prijs, een duidelijk beeldmerk, een link met het verleden en herkenbare ingrediënten.

Baolderse Kook comité
Om alles in goede banen te leiden werd er een Baolderse Kook Comité in het leven geroepen, bestaande uit: voorzitter van Stichting Volksfeesten en geestelijk vader van dit initiatief Piet van der Haas, voorzitter van carnavalsvereniging "De Kook" Herman Ewalds; Huub van Gerven van het gelijknamig grafisch ontwerpbureau, Bart Hölscher van Hölscher RTV, beschermvrouwe Lia Brocken (vrouw van de toenmalige burgemeester), Marc Fleuren van Bakkerij Fleuren en hoofd catering van Stichting Volksfeesten Marcel Thijssen.
Na een eerste overleg werd besloten om, voor een breder draagvlak, naast enkele experts ook de Baarlose bevolking in te schakelen. De reacties die binnenkwamen werden meegenomen in de ontwikkeling van de Baolderse Kook.
Zo ontstonden er een aantal proefbaksels die door de commissie in nauwe samenspraak met bakker Marc Fleuren werden bijgeschaafd totdat er een BaolderseKook ter tafel kwam die het predikaat 'De sjmaak van Baolder' waardig zou kunnen dragen. Daartoe moest het baksel aan een aantal criteria voldoen, zoals: gevuld zijn met ingrediënten van eigen bodem, rond van vorm zijn, een geheel eigen smaak bezitten, zich goed presenteren en betaalbaar zijn.
Bij een echte Baolderse Kook hoort natuurlijk een originele verpakking. Huub van Gerven van het gelijknamig grafisch ontwerpbureau wist de gedachten van de commissie perfect te vertalen naar een werkelijk prachtige verpakking. De teksten op de verpakking werden geschreven door Bart Hölscher met hulp van Hay Ewalds van Vastelaovesvereniging "De Kook".
Het resultaat mocht er wezen: een nieuwe Baolderse Kook (geproduceerd door bakkerij Fleuren) volgens een geheel nieuw recept en zeer ruim gevuld met ingrediënten van eigen bodem). In een prachtige, originele verpakking, wordt in een historisch verhaal de oorsprong van de naam verklaard en staan de ingrediënten in twee talen vermeld. Met nog een klein plattegrondje, waarop de herkomst van de ingrediënten staat aangegeven, is de in bruine tint uitgevoerde verpakking helemaal af.

Veurpreuve
Op 4 mei 2002 vond in de watermolen bij de Sprunk een besloten bijeenkomst plaats waarbij de BaolderseKook werd voorgeproefd. Mensen uit toerisme en horeca en een vertegenwoordiging vanuit de bevolking proefden van de "kook" en vulden een heus proefformulier in. De suggesties en op en aanmerkingen werden door de commissie nog eens uitgebreid besproken en na nog enkele kleine aanpassingen kon men eind mei vol trots zeggen 'de nieje Baolderse Kook is klaor!'

Presentatie op 2 juni 2002
Op Volksfeesten zondag 2 juni kon iedereen komen zien en proeven hoe de (nieuwe) Baolderse Kook er uit zag en welke ingrediënten er in verwerkt waren. Na de Heilige mis en de Sacramentsprocessie werd de Baolders Kook in de Volksfeestentent op ludieke wijze geïntroduceerd.
Het eerste exemplaar werd door Lia Brocken, beschermvrouwe van Stichting Volksfeesten, overhandigd aan Mevr. Cootjans-Bulle, met haar 100 jaar de oudste inwoner van Baarlo. Verder werd symbolisch een exemplaar overhandigd aan de burgemeester van vriendschapsgemeente Wolsztyn, als eerste toerist. Ook werd een exemplaar overhandigd aan Prins Twan I van Vastelaovesvereiniging "De Kook" en aan een vertegenwoordiger van blaaskapel "Bôggeskook", die beide als naamdragers verbonden zijn aan de 'Kook'. Verder werd een exemplaar overhandigd aan hulpbisschop Mgr. De Jong, die 's morgens als speciale gast deelgenomen had aan de H.Mis en de Sacramentsprocessie, en Pastoor Janssen.

Deze nieuwe Baolderse Kook, om lekker zelf op te eten, om in huis te halen als er bezoek komt of om mee te nemen als presentje, viel direct goed in de smaak en is een begrip geworden in en buiten Baarlo.
Nu kan ook Baarlo, in navolging van diverse andere plaatsen, trots zijn op haar eigen lekkernij: De Baolderse Kook.

Informatie die ook op de 'Baolders kook' doos staat:
Baolderse Kook is niet alleen de naam van dit heerlijk baksel het is ook de bijnaam van de Baarlonaren. De herkomst van deze naam stamt uit de 19e eeuw.
Wie toen aan de overkant van de Maas stond zag Baarlo liggen achter de graanvelden. Onder de armen in die tijd was koek, gemaakt van graan en gebakken in de reuzel, dagelijkse kost. Vissers gaven de Baarlonaren als bijnaam de kookevraeters (eters van koek), vrij vertaald armoedzaaiers. Het eten van louter "kook" is voor de Baarlonaren nooit echt nodig geweest. Fruit, aardappels, granen, groenten, een behoorlijke veestapel, en een heuse wijngaard bezorgen de Baarlonaren van oudsher een rijke en gevarieerde maaltijd. De inwoners van Baarlo dragen hun bijnaam met trots. De Carnavals vereniging heet 'de Kook' en tijdens de drie dolle dagen noemen Baarlonaren zich Keuk (koek) en Kukskes (koekjes). In deze Baolderse kook is al het goede van Baarlo vertegenwoordigd. Laot um ug sjmake!

Ingrediënten
Eier van Kiepe oet de Bong - Eieren van kippen uit buurtschap "de Bong"
Neut van de Hei - Noten uit buurtschap "de Hei"
Appele oet de Vergelt - “Appels uit de boomgaaarden rond "de Vergelt"
Wien van Hummere - “Wijn van de wijngaard op Hummeren”
Mael van de Meule - “Meel van de watermolen in de dorpskern”
Sòkker van sòkkerkrotte van Zoterbek - “Suiker van suikerbieten uit Soeterbeek”
Aolie en Zaot - “Plantaardige olie en zout”

Onze sponsoren
Neem contact op
zoeken